МәдениетТуризм
Trending

Түрік кофесінің құпиялары

Турецкий кофе (Türk Kahvesi) – известный своим безупречным ароматом и уникальным нежным помолом – по праву считается одним из самых самобытных ритуалов турецкой культуры. Особенный метод его приготовления и этикет подачи гостям превращают этот напиток в незабываемое удовольствие для каждого посетителя Турции.

Түрік кофесінің тарихы бес ғасырдан астам уақытты қамтиды. XVI ғасырда Осман империясына жеткен сусын тез арада танылып, халық жиналатын орындар мен отбасылық басқосулардың басты сусынына айналды.

2013 жылы түрік кофесі ЮНЕСКО-ның материалдық емес мәдени мұралар тізіміне енгізілді. Сол күннен бастап, яғни 5 желтоқсан ресми түрде «Дүниежүзілік түрік кофесі күні» болып жарияланды. Сонымен қатар, түрік кофесі биыл да өзінің мәдени-тарихи маңыздылығын нығайтып, Еуропалық Одақта (ЕО) Түркияның тұңғыш «Дәстүрлі өнім атауы» ретінде ресми тіркелген өнімі болды.

Керемет түрік кофесін жасау құпиясы

Кофені ерекше ететін – оның өте ұсақ тартылуы және «же́зве» деп аталатын кішкентай мыс ыдыста баяу отта қайнатылуы. Дұрыс дайындалған кофенің бетінде қалың әрі тегіс көбік пайда болады. Кофенің қантты мөлшері міндетті түрде сұралады: ащы, аз қантты, орташа немесе тәтті.

Достықтың символы

Түрік кофесі жай ғана сусын емес, қарым-қатынасты нығайтатын рәсім. Халық арасында кең тараған: «Бір кесе кофе — қырық жылдық достық» деген сөз де осы дәстүрдің адамдарды жақындастыратын күшін көрсетеді.

Шағын фарфор шыныаяқта, әрдайым қасына бір стақан су және кішкентай лукум (түрік рахаты) тәттісімен бірге беріледі.

Кофе ішіліп болған соң, бос кеседе қалған қою қалдықтарын пайдаланып тағдырды болжау жиі қолданылады. Бұл дәстүр тассеография (Tasseography) деп аталады. Кофе тұнбасындағы суреттерді талқылап, болашаққа болжам жасауды ұмытпаңыз!

Басқа жаңалықтар

Back to top button